Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Cena:
460 zł
520 zł
(czesne)
Najniższa cena wybranego kierunku w ciągu ostatnich 30 dni: 460 PLN
Liczba
wpłat: 10
Liczba
semestrów: 2
Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej
Rekrutacja otwarta
Ocena słuchaczy:
161 opinii
8.9
< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem
kierunku Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych jest wyposażenie
słuchacza w wiedzę i umiejętności z zakresu planowania oraz zasad żywienia w
chorobach wewnętrznych, metabolicznych i nowotworowych, w tym głównie
cukrzycy i otyłości oraz zasady żywienia w tych chorobach.
Czas trwania
studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu
aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu powstawania i charakterystyki
chorób cywilizacyjnych takich jak m.in. cukrzyca, otyłość lub nowotwory.
Dodatkowo słuchacz uzyska wiedzę i umiejętności z zakresu leczenia farmakologicznego
oraz dietetycznego wskazanych chorób, a także planowania i zasad żywienia we
wskazanych przypadkach.
Treści kształcenia poświęcone są - etiologii, klinice
i leczeniu farmakologicznemu oraz dietetycznemu najczęstszych
chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, otyłości, chorób przewodu pokarmowego,
krążenia i nowotworom złośliwym), rzadziej występującym chorobom
oraz omówieniu szczegółowych zasad żywienia w tych chorobach
i praktycznemu omówieniu przypadków klinicznych wraz z planowaniem
i praktycznym wykorzystaniem prawidłowego żywienia.
Absolwenci
studiów dzięki znajomości zasad prawidłowego żywienia potrafią wskazać
zagrożenia wynikające z niewłaściwego odżywiania, weryfikować dotychczasowe
poglądy oraz określać konkretne zalecenia najlepiej służące utrzymaniu zdrowia
oraz diet właściwych dla poszczególnych chorób.
Adresaci:
Studia adresowane są do osób pracujących lub
planujących zatrudnienie jako dietetyk w poradniach żywieniowych, gastronomii,
instytutach oraz ośrodkach służby zdrowia lub planujących założenie własnej
działalności w obszarze dietetycznym; lekarzy, farmaceutów, fizjologów, biochemików,
psychologów, pielęgniarek, rehabilitantów, kosmetologów; osób, które pragną
poszerzyć swoją wiedzę z dietetyki, żywienia i dietoprofilaktyki bądź myślą o dywersyfikacji swojego wykształcenia.
| Pobierz program kierunku
×1 / 2
2 / 2
❮
❯