< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka kliniczna
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem
studiów w obszarze dietetyki klinicznej jest kształcenie i przygotowanie
słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego
osób cierpiących na różnorodne schorzenia; prowadzenie żywienia osób
wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz
nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i
fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Studia obejmują zagadnienia z dziedziny: dietetyki,
onkologii, gastroenterologii, bariatrii, neurologii, zaburzeń metabolicznych,
kardiologii, hematologii, nutrigenetyki, epigenetyki, immunologii, nefrologii,
geriatrii, żywienia klinicznego, diagnostyki laboratoryjnej oraz
farmakoterapii.
Słuchacze podczas studiów:
- zapoznają się m.in.
z tematyką fizjologii żywienia, psychologii jedzenia i otyłości oraz promocji
zdrowego stylu życia (w tym świadomego odżywiania stanowiącego istotny element
profilaktyki przeciw chorobom psychosomatycznym);
- zdobywają wiedzę na
temat psychologicznych i społecznych konsekwencji otyłości i nadwagi oraz
innych zaburzeń odżywiania,
- zapoznają się z
etycznymi aspektami w poradnictwie dietetycznym.
Absolwent studiów jest w stanie ocenić potrzeby
żywieniowe pacjentów w różnych stanach klinicznych wymagających opieki
interdyscyplinarnej; posiada wiedzę i umiejętność opieki dietetycznej nad
pacjentem ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi.
Zdobyte kwalifikacje
umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką
medyczną nad osobami wymagającymi profesjonalnej opieki żywieniowej.
Adresaci:
Ukończenie kierunku umożliwia zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi profesjonalnej opieki żywieniowej.
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯