< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Analiza,
bezpieczeństwo i jakość żywności
Rodzaj
studiów: studia
podyplomowe
Forma
studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem
kierunku jest przekazanie wiedzy z zakresu analizy, bezpieczeństwa i jakości
żywności.
Czas
trwania studiów: 2
semestry
Opis
kierunku:
Kierunek ten umożliwia
słuchaczom zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie przetwarzania, przechowywania
surowców i produktów spożywczych, oceny jakości produktów spożywczych oraz
kontrolowania systemów zarządzania jakością żywności.
Program kształcenia obejmuje zagadnienia dotyczące
mi.in.:
- chemii żywności i środków spożywczych, nauk
technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
- uwarunkowań bezpiecznej produkcji i dystrybucji żywności,
- toksykologicznej i instrumentalnej analizy żywności,
- przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli
jakości żywności.
Studia te
umożliwiają absolwentom podjęcie pracy w charakterze specjalisty ds.
przetwarzania, utrwalania, przechowywania kontroli bezpieczeństwa żywienia i
żywności lub dietetyka.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.)
Adresaci:
Studia skierowane są do absolwentów studiów
wyższych (co najmniej I stopnia), w tym w szczególności do osób, które pracują
lub wiążą swoją przyszłość z pracą w przemyśle spożywczym oraz w całym łańcuchu
żywnościowym.
×1 / 1
2 / 2