< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem studiów jest: wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób osób starszych przyczyniające się do zachowania lub poprawy jakości zdrowotnej życia seniorów.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu:
- żywienia, suplementacji oraz fortyfikacji żywności osób starszych wynikających z ich potrzeb fizjologicznych, stanu zdrowia, obecności chorób towarzyszących;
- regulacji prawnych i zasad żywienia osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego;
- stosowania fitoterapii i farmakoterapii przez osoby starsze;
- efektywnego prowadzenia prozdrowotnej edukacji żywieniowej wśród seniorów;
- występowania i dietoterapii zaburzeń odżywiania u osób starszych;
- dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób występujących w okresie starzenia (chorób układu pokarmowego, ruchu i sercowo-naczyniowego; chorób endokrynologicznych i nowotworowych);
- oceny stanu odżywienia (antropometrycznej i laboratoryjnej) oraz planowania interwencji żywieniowych zapobiegającym stanom niedożywienia organizmu osób starszych;
- żywienia klinicznego osób starszych;
- oceny i planowania jadłospisów w żywieniu indywidualnym i zbiorowym osób starszych z uwzględnieniem stanu fizjologicznego, chorób, farmakoterapii, suplementów diety i/lub żywności wzbogacanej.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do:
- dietetyków, specjalistów ds. żywienia człowieka, zajmujących się żywieniem osób starszych w gabinetach dietetycznych lub poradnictwa żywieniowego;
- intendentów w domach opieki i domach pomocy społecznej, w szpitalach, hospicjach, zakładach opiekuńczo-leczniczych, sanatoriach i uzdrowiskach;
- osób kontrolujących sposób żywienia osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego;
- osób świadczących usługi w zakresie żywienia seniorów (firm cateringowych);
- osób prowadzących edukację żywieniową;
- nauczycieli (szkół średnich, policealnych i wyższych) przedmiotów zawodowych z zakresu dietetyki, żywienia, technologii żywności;
- wszystkich chętnych pragnących zdobyć, poszerzyć i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób osób starszych.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2