< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Żywienie
człowieka z elementami gastronomii i dietetyki dla nauczycieli
Rodzaj studiów: studia
podyplomowe
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Podstawa prawna kształcenia: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2017 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2017 r. poz. 1575 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450).
Cel:
Celem studiów jest wyposażenie słuchaczy w wiedzę i umiejętności dotyczące żywienia człowieka z elementami gastronomii i dietetyki;
przygotowanie nauczycieli do nauczania
przedmiotów zawodowych w zakresie żywienia człowieka i gastronomii w szkołach
ponadpodstawowych.
Czas trwania studiów: 3 semestry (w
tym 90 godz. praktyk)
Opis kierunku:
Program kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy
oraz umiejętności z zakresu podstaw żywienia człowieka, towaroznawstwa i przechowalnictwa,
dietetyki, technologii gastronomicznej z elementami żywienia zbiorowego (w tym
cateringu), projektowaniu i wyposażeniu zakładów gastronomicznych, obsługi
konsumenta, higieny i ochrony zdrowia, marketingu żywności i usług
gastronomicznych oraz metodyki nauczania przedmiotów zawodowych; obejmuje 90
godz. praktyk zawodowych.
Studia
na ww. kierunku mają charakter kwalifikacyjny. Umożliwiają nauczycielom nabycie uprawnień do
prowadzenia zajęć lekcyjnych z zakresu dietetyki,
żywienia człowieka i nowoczesnej gastronomii – metod produkcji, wyposażania
technicznego i projektowania oraz nowoczesnych metod technologii żywności.
Ukończenie
kierunku daje kwalifikacje do prowadzenia zajęć edukacyjnych w szkołach zgodnie
z Rozporządzeniem MEN z dnia 01 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych
kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2017 poz. 1575 z późn. zm.).
Treści kształcenia zostały opracowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki
i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardów kształcenia
przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. 2019 poz. 1450 z
późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do nauczycieli
zamierzających zdobyć wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie żywienia człowieka, gastronomii i dietetyki; absolwentów wyższych
uczelni z przygotowaniem pedagogicznym.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających
przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania
pedagogicznego, uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa
kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz
otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania
pedagogicznego.
Celem uzyskania rabatu prosimy o napisanie
wiadomości mailowej na adres kontakt@studia-online.pl
Pobierz program kierunku
×
1 / 1
2 / 2
❮
❯