< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Poradnictwo
żywieniowe i dietetyczne
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w
zakresie udzielania porad żywieniowo – dietetycznych; przygotowanie słuchaczy do pełnienia roli dietetyków,
edukatorów żywieniowych oraz specjalistów ds. żywienia człowieka w poradniach
żywieniowych, poradniach medycznych jak również w jednostkach żywienia
zbiorowego.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skoncentrowany
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności z zakresu fizjologii i biochemii żywienia człowieka, komponowania
jadłospisów na podstawie wyników badań i wywiadu z pacjentem oraz udzielania
porad dietetycznych. Ponadto słuchacz uzyska wiedzę i umiejętności w
zakresie technologii gastronomicznej, żywności funkcjonalnej
i dietetycznej, toksykologii żywności, a także normowania i oceny
żywienia. Realizowane treści kształcenia zawierają również informacje z obszaru
metod psychologicznych i socjologicznych stosowanych w poradnictwie
żywieniowym i dietetycznym.
Studia na kierunku Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
umożliwią:
- uzyskanie aktualnej wiedzy i umiejętności praktycznych
z zakresu poradnictwa żywieniowego, w tym m.in. informacji na temat
bilansowania diety osób w różnym wieku, w różnym stanie fizjologicznym i
wykazujących różny poziom aktywności fizycznej, nutrigenomiki oraz
psychodietetyki; żywienia człowieka zdrowego i chorego; oceny sposobu żywienia
i stanu odżywienia oraz ich wpływu na zachowanie zdrowia człowieka; planowania
żywienia w przebiegu chorób dietozależnych zarówno w żywieniu indywidualnym,
jak i zbiorowym;
- zapoznanie się z zagadnieniami z zakresu technologii
przygotowywania potraw i przechowywania żywności;
- uzyskanie umiejętność oceny i planowania indywidualnego
i zbiorowego żywienia osób zdrowych i chorych oraz prowadzenia działalności
edukacyjnej w zakresie żywienia;
- nabycie kompetencji społecznych nastawionych na
potrzebę poszerzania wiedzy i rozumienie sensu stosowania działań
profilaktycznych promujących prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną w
zapobieganiu chorobom dietozależnym, jak i rozumienia konieczności stosowania
wysokich standardów etycznych i rzetelnego wypełniania obowiązków zawodowych,
oraz dochowania tajemnicy zawodowej.
Absolwent studiów posiada specjalistyczną wiedzę w zakresie żywienia i
dietetyki; potrafi: udzielać porad zgodnie z zasadami edukacji i związanymi z
nią kompetencjami społecznymi, ocenić stan zdrowia klienta/pacjenta, stan
odżywienia, dokonać założeń żywieniowych i dietetycznych, zaplanować sposób
żywienia lub dietę, przeprowadzić edukację żywieniową, ułożyć jadłospis/dietę,
dokonać oceny skuteczności przeprowadzonej edukacji i sposobu żywienia i
wdrożyć działania korygujące w procesie edukacji żywieniowej i dietoterapii.
Absolwent ww. kierunku przygotowany jest do pracy w poradniach
żywieniowych i dietetycznych, zarówno dla osób zdrowych, w odmiennym stanie
fizjologicznym jak również dla osób chorych; w poradniach lekarskich w ramach
edukacji żywieniowej i dietoterapii schorzeń, ze szczególnym uwzględnieniem
poradni diabetologicznych i metabolicznych; w zakładach żywienia zbiorowego w
charakterze dietetyka; w klubach fitness w charakterze dietetyka/edukatora
żywieniowego; może także zajmować stanowisko edukatora/trenera w ośrodkach
zajmujących się edukacją zdrowotną.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do osób chcących zdobyć wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, planowania menu z
zachowaniem odpowiednich proporcji dostosowanych do potrzeb rozwojowych
człowieka oraz tych, które pracują w obszarze technologii żywności i żywienia
człowieka, lekarskim, pielęgniarskim oraz innych związanych z ochroną zdrowia,
a także nauczycieli specjalizujących się w propedeutyce żywienia człowieka.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2