< powrót do oferty
Kierunek studiów: Żywienie kliniczne, zbiorowe oraz wspomaganie żywieniowe w
aktywności ruchowej (w sporcie i rekreacji)
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku
Żywienie kliniczne, zbiorowe oraz wspomaganie żywieniowe w aktywności ruchowej
(w sporcie i rekreacji) jest - wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w
zakresie udzielania
porad żywieniowo-dietetycznych w kontekście aktywności ruchowej; podniesienie kompetencji osób zajmujących
się udzielaniem porad dietetycznych, zarówno w ramach indywidualnej praktyki,
jak i pracujących na co dzień w placówkach służby zdrowia, czy zakładach
żywienia zbiorowego.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skupiony
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności dotyczących oceny stanu odżywienia,
zasad postępowania dietetycznego w zależności od stanu klinicznego pacjenta czy
zasad żywienia zbiorowego. W trakcie kształcenia dokładnie omawiane są
zagadnienia związane z żywieniem klinicznym i fizjologią wysiłku fizycznego.
Szczególny nacisk położony jest na zapoznanie uczestników studiów z aktualną
wiedzą w zakresie wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej (zarówno w
okresach wzmożonego wysiłku fizycznego, jak i rekonwalescencji) suplementacji oraz
fitoterapii. Słuchacze zapoznają się także z podstawami farmakologii klinicznej
w kontekście pracy dietetyka oraz wpływem poszczególnych grup leków na
metabolizm ustroju.
Słuchacze uzyskają kwalifikacje zawodowe w zakresie
poradnictwa dietetycznego prowadzonego w różnych sektorach rynku pracy
(indywidualna praktyka, placówki służby zdrowia, zakłady żywienia zbiorowego
czy jednostki współpracujące ze sportowcami). Zdobyta wiedza i umiejętności
pozwolą słuchaczom na poprawną ocenę stanu odżywienia organizmu oraz
zaplanowanie postępowania dietetycznego zgodnie z obowiązującymi standardami
oraz z uwzględnieniem stanu klinicznego pacjenta, w tym współistnienia chorób
towarzyszących. Ponadto słuchacze zdobędą kompetencje niezbędne do poradnictwa
w zakresie wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej, suplementacji i
fitoterapii, zarówno w okresach rekonwalescencji, jak i okresach wzmożonego
treningu fizycznego. Poznanie zagadnień z zakresu marketingu, zarządzania,
prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym również zasad organizacji
własnego gabinetu dietetycznego, da słuchaczom realną możliwość podniesienia
konkurencyjności na rynku pracy.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia
adresowane są do osób zainteresowanych tematyką żywienia człowieka aktywnego
ruchowo, a także tych pracujących lub planujących zatrudnianie w obszarze
poradnictwa żywieniowego, w gabinetach odnowy biologicznej bądź w jednostkach
ochrony zdrowia; lekarzy, pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach
lub osób prowadzących kluby sportowe bądź siłownie.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2