< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Żywienie i dietetyka w sporcie
Rodzaj studiów: studia
podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku Żywienie i dietetyka w sporcie jest pozyskanie wiedzy z zakresu sposobów żywienia osób cechujących się wzmożonym
wysiłkiem fizycznym w wyniku uprawiania rożnych dyscyplin sportowych;
pozyskanie wiedzy z zakresu odżywiania w kontekście zarówno wybranych jednostek
chorobowych, zaburzeń metabolicznych, jak i zaburzeń odżywiania o podłożu
psychogennym; zapoznanie z przyczynami zaburzeń odżywiania i ich naprawy
poprawnie dobranym postępowaniem dietetycznym oraz uzyskanie wiedzy praktycznej
niezbędnej w walce z otyłością i chorobami dietozależnymi.
Czas trwania: 2 semestry
Opis kierunku:
W ramach ww. specjalności
studenci nabywają wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i poradnictwa
żywieniowego, wpływu diety na samopoczucie, dostosowania żywienia do wysiłku
oraz żywienia w sporcie. Uczestnik
kierunku pogłębi swoją wiedzę w zakresie fizjologicznych i biochemicznych
aspektów żywienia, żywienia człowieka w sporcie oraz profilaktyki wybranych
chorób przewlekłych u sportowców.
Program
kształcenia skupiony jest na przekazaniu słuchaczowi kompleksowej wiedzy i
umiejętności potrzebnych do:
- oceny sposobu
żywienia i stanu odżywiania w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem
indywidualnych uwarunkowań;
- tworzenia
indywidualnych planów żywieniowych dla osób aktywnych fizycznie, mających na
celu przygotowanie organizmu do określonego wysiłku
fizycznego oraz sprzyjającego regeneracji organizmu po wysiłku;
- dostosowania
diety i suplementacji do stanu zdrowia, posiadanej kondycji fizycznej oraz
rodzaju uprawianej aktywności fizycznej;
- prowadzenia
działalności edukacyjnej z zakresu żywienia oraz metod badania wydolności
organizmu;
- konstruowania
właściwych programów dietetycznych w odnowie biologicznej u osób aktywnych
fizycznie, sportowców wyczynowych;
- analizy składu ciała;
- prawidłowego komponowania posiłków i racji pokarmowych,
z uwzględnieniem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych pożywienia.
Słuchacze zapoznają się
ponadto ze sposobami żywienia osób o wzmożonym wysiłku fizycznym w różnych
dyscyplinach sportu, z żywieniem w wybranych jednostkach chorobowych,
zaburzeniach metabolicznych, zaburzeniach odżywiania o podłożu psychogennym i
innych. Uczestnicy kierunku poznają również przyczyny zaburzeń odżywiania
i ich naprawy odpowiednim, indywidualnie dobranym postępowaniem dietetycznym.
Adresaci:
Studia skierowane są
do osób, które są zainteresowane tematyką dietetyki i żywienia, w
szczególności sportowców oraz osób aktywnych fizycznie; dietetyków,
lekarzy, sportowców, fizjoterapeutów oraz osób nastawionych na prowadzenie
poradnictwa żywieniowego w sporcie.
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯