< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Żywienie
człowieka - promocja zdrowia
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w zakresie udzielania porad
żywieniowo-dietetycznych oraz
promocji zdrowia w wybranych jednostkach; przygotowanie profesjonalnej kadry w
dziedzinie żywienia człowieka - promocji zdrowia.
Czas trwania studiów: 3 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skoncentrowany
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności z zakresu fizjologii i
anatomii człowieka, fizjologii żywienia człowieka, podstaw żywienia człowieka,
toksykologii, chemii i higieny żywności, funkcjonalnych i prozdrowotnych
właściwości składników diety, żywieniowej profilaktyki schorzeń, dietetyki,
alergii pokarmowych, psychologii i socjologii w żywieniu, żywienia w różnych
stanach fizjologicznych, oceny bezpieczeństwa stosowania aktualnych mód i
systemów żywieniowych, suplementacji diety, technologii przygotowania potraw,
edukacji i poradnictwa żywieniowego, ustawodawstwa żywnościowego, profilaktyki
negatywnych skutków współczesnego stylu życia oraz kulturowych i behawioralnych
uwarunkowań zachowań żywieniowych.
Absolwent kierunku zna ponadto czynniki ryzyka chorób dietozależnych i
jest specjalistą w zakresie planowania i wprowadzania żywienia indywidualnego i
zbiorowego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia
grup populacyjnych; potrafi ocenić sposób żywienia i stan odżywienia człowieka
oraz wskazać sposoby zapobiegania i wspomagania leczenia chorób dietozależnych;
jest przygotowany do podjęcia pracy w jednostkach świadczących usługi
żywieniowe i dietetyczne, szpitalach, sanatoriach, domach opieki społecznej i
zakładach gastronomicznych, w zakładach przemysłu spożywczego, organizacjach
konsumenckich, placówkach sportowych. Jest przygotowany do współpracy z
organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia, a także do założenia własnej działalności
gospodarczej, ukierunkowanej na doradztwo żywieniowe.
Nauczyciele zdobędą merytoryczne przygotowanie do
nauczania przedmiotów z zakresu żywienia człowieka - promocji zdrowia.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia
adresowane są do osób zainteresowanych tematyką żywienia człowieka i promocją
zdrowia, a także osób pracujących lub planujących zatrudnienie w obszarach
poradnictwa żywieniowego, służbach sanitarnych, usługach żywieniowych,
gabinetach odnowy biologicznej bądź w jednostkach ochrony zdrowia; nauczycieli pragnących
uzupełnić swoje kwalifikacje; wszystkich chętnych pragnących uaktualnić i
pogłębić wiedzę z zakresu tematyki oferowanej przez studia.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2