Żywienie człowieka - promocja zdrowia

Cena: 360 zł 420 zł (czesne)

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 360 PLN

Liczba wpłat: 10
Liczba semestrów: 3

Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej

Rekrutacja otwarta

Ocena słuchaczy: 185 opinii
9.0
< powrót do oferty

Kierunek studiów: Żywienie człowieka - promocja zdrowia


Rodzaj studiów: studia podyplomowe


Forma studiów: e-learning (online)


Cel:

Celem kierunku jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w zakresie udzielania porad żywieniowo-dietetycznych oraz promocji zdrowia w wybranych jednostkach; przygotowanie profesjonalnej kadry w dziedzinie żywienia człowieka - promocji zdrowia.

 

Czas trwania studiów: 3 semestry


Opis kierunku:

Program kierunku skoncentrowany jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu fizjologii i anatomii człowieka, fizjologii żywienia człowieka, podstaw żywienia człowieka, toksykologii, chemii i higieny żywności, funkcjonalnych i prozdrowotnych właściwości składników diety, żywieniowej profilaktyki schorzeń, dietetyki, alergii pokarmowych, psychologii i socjologii w żywieniu, żywienia w różnych stanach fizjologicznych, oceny bezpieczeństwa stosowania aktualnych mód i systemów żywieniowych, suplementacji diety, technologii przygotowania potraw, edukacji i poradnictwa żywieniowego, ustawodawstwa żywnościowego, profilaktyki negatywnych skutków współczesnego stylu życia oraz kulturowych i behawioralnych uwarunkowań zachowań żywieniowych.

Absolwent kierunku zna ponadto czynniki ryzyka chorób dietozależnych i jest specjalistą w zakresie planowania i wprowadzania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup populacyjnych; potrafi ocenić sposób żywienia i stan odżywienia człowieka oraz wskazać sposoby zapobiegania i wspomagania leczenia chorób dietozależnych; jest przygotowany do podjęcia pracy w jednostkach świadczących usługi żywieniowe i dietetyczne, szpitalach, sanatoriach, domach opieki społecznej i zakładach gastronomicznych, w zakładach przemysłu spożywczego, organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych. Jest przygotowany do współpracy z organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia, a także do założenia własnej działalności gospodarczej, ukierunkowanej na doradztwo żywieniowe.

Nauczyciele zdobędą merytoryczne przygotowanie do nauczania przedmiotów z zakresu żywienia człowieka - promocji zdrowia.

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).


Adresaci:

Studia adresowane są do osób zainteresowanych tematyką żywienia człowieka i promocją zdrowia, a także osób pracujących lub planujących zatrudnienie w obszarach poradnictwa żywieniowego, służbach sanitarnych, usługach żywieniowych, gabinetach odnowy biologicznej bądź w jednostkach ochrony zdrowia; nauczycieli pragnących uzupełnić swoje kwalifikacje; wszystkich chętnych pragnących uaktualnić i pogłębić wiedzę z zakresu tematyki oferowanej przez studia.


| Pobierz program studiów