< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Żywienie
człowieka i dietetyka
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku Żywienie człowieka i dietetyka jest przedstawienie najnowszej
wiedzy, opartej na faktach naukowych, związanej z żywieniem człowieka i
dietetyką; wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do samodzielnego
udzielania porad żywieniowo-dietetycznych.
Czas trwania studiów: 3 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skoncentrowany
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności z zakresu dietetyki,
żywienia człowieka, gastronomii oraz nowoczesnych metod technologii żywności;
obejmuje treści kształcenia dotyczące żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych i żywienia
człowieka chorego oraz podstawowej wiedzy medycznej.
Słuchacze mają możliwość, opanowania
umiejętności planowania żywienia różnych grup ludności oraz planowania
dietoterapii, a ponadto prowadzenia oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia,
oceny towaroznawczej żywności i umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej.
Absolwent studiów posiada
wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne związane z żywieniem człowieka
zdrowego i chorego oraz profilaktyką chorób dietozależnych niezbędnych do
prowadzenia profesjonalnych usług żywieniowych połączonych z dietoterapią. Mają
opanowane umiejętności związane z prowadzeniem oceny sposobu żywienia i stanu
odżywienia, oceny towaroznawczej żywności i umiejętności w zakresie technologii
gastronomicznej. Jest ponadto specjalistą z zakresu żywienia człowieka i
dietetyki, odpowiednio przygotowanym do planowania i nadzoru żywienia
zbiorowego oferującego posiłki dla ludzi zdrowych i chorych, udzielania
samodzielnych porad dietetycznych i prowadzenia profilaktyki żywieniowej.
Nauczyciele zdobędą
merytoryczne przygotowanie do nauczania przedmiotów z zakresu żywienia
człowieka i dietetyki.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do osób
zainteresowanych dietetyką i żywieniem; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych
w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne; osób z wykształceniem
medycznym, pracowników przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych,
hotelarskich; nauczycieli chcących nabyć merytoryczne przygotowanie do
prowadzenia przedmiotów z zakresu dietetyki i żywienia człowieka, propagatorów
oświaty zdrowotnej, jednostek organizacyjnych pomocy społecznej.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2