< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Towaroznawstwo
zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne
i żywności funkcjonalnej jest
wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w zakresie surowców i materiałów
zielarskich i kosmetycznych, technologicznych procesów wytwarzania oraz
stosowania i eksploatacji towarów.
Czas trwania studiów: 3 semestry
Opis kierunku:
Studia
na kierunku Towaroznawstwo
zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej mają charakter
interdyscyplinarny.
Program kierunku obejmuje - ogół wiadomości o towarach, podstawowe dane
o surowcach i materiałach, założenia technologicznych procesów wytwarzania,
możliwości stosowania i eksploatacji towarów, własności i ocenę użytkową
wyrobów gotowych, magazynowanie i transport towarów, sposoby ich konserwacji,
ustalanie wielkości ubytków naturalnych oraz strat towarowych, dobór materiałów
opakowaniowych i konstrukcji opakowań, metody badań surowców, półwyrobów i
wyrobów gotowych, przepisy normalizacyjne i prawne regulujące zagadnienia
jakości towarów oraz ich znakowania. Podstawą kierunku są nauki przyrodnicze,
niezbędne do oceny własności fizykochemicznych towarów, zachodzących w nich
procesów biofizykochemicznych, zapobiegania niekorzystnym zmianom własności
użytkowych towarów w czasie przechowywania i transportu, programowania procesów
technologicznych.
Absolwent studiów na kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i
żywności funkcjonalnej:
- spełnia wymogi do prowadzenia drogerii i sklepu zielarsko-medycznego
określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2009 r. w sprawie
kwalifikacji osób wydających produkty lecznicze w placówkach obrotu
pozaaptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie
tych placówek oraz punktów aptecznych (Dz.U. 2009 nr 21 poz. 118);
- posiada wiedzę z zakresu towaroznawstwa, opakowalnictwa
i przechowalnictwa, chemii, biochemii, makro - i mikroekonomii,
zarządzania, zarządzania jakością oraz oceny jakości surowców i produktów
zielarskich, kosmetycznych i żywności funkcjonalnej;
- posiada umiejętności oceny jakości i własności surowców i produktów
kosmetycznych, zielarskich, suplementów diety i żywności funkcjonalnej;
- jest przygotowany do przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu
oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko;
- przygotowany jest do pracy w: małych, średnich i dużych
przedsiębiorstwach przemysłowych oraz jednostkach gospodarczych na stanowiskach
związanych z produkcją, przechowywaniem i handlem wyrobami kosmetycznymi,
zielarskimi, suplementami diety i żywnością funkcjonalną; w laboratoriach
analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów; jednostkach
kontrolno-pomiarowych; organach nadzoru urzędowego; ośrodkach
badawczo-rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych.
Adresaci:
Studia adresowane są do:
- pasjonatów
zielarstwa oraz zielarzy podnoszących kwalifikacje zawodowe,
-
technologów żywności,
- lekarzy,
kosmetologów fizjoterapeutów, pielęgniarek, dietetyków, farmaceutów i techników
farmacji,
- pracowników
centrów SPA, uzdrowisk, ośrodków turystyki, odnowy biologicznej i rekreacji,
drogerii,
- absolwentów
zdrowia publicznego, osób zajmujących się promocją zdrowia i zdrowego stylu
życia,
- osób
planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub
drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety,
- terapeutów
chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie towaroznawstwa zielarskiego
i kosmetycznego,
- pracowników
firm kosmetycznych; technologów i dystrybutorów suplementów diety, środków
dietetycznych, żywności i kosmetyków,
- osób planujących otworzyć
sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami
zielarskimi i suplementami diety,
- osób
zainteresowanych tematyką zielarstwa i roślin leczniczych, terapii naturalnych.
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯