< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Technologia żywności i żywienie
człowieka dla nauczycieli
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Podstawa prawna kształcenia: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2017 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2017 r. poz. 1575 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450).
Cel:
Celem kierunku
Technologia żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli jest wyposażenie uczestników studiów w
podstawy wiedzy teoretycznej i metodycznej niezbędnej do prowadzenia zajęć
edukacyjnych i pracy wychowawczej w podanym zakresie; poszerzanie umiejętności
realizacji treści programowych przedmiotu, stosowania zasad efektywnej
komunikacji oraz pracy metodami aktywizującymi.
Czas trwania studiów: 3 semestry (w tym 90 godz. praktyk)
Opis kierunku:
Program kierunku skupiony
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności teoretycznych i metodycznych niezbędnych do prowadzenia zajęć edukacyjnych, pracy
wychowawczej oraz realizacji treści programowych przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności i
żywienie człowieka.
Ukończenie studiów na ww. kierunku daje
kwalifikacje do prowadzenia zajęć edukacyjnych w szkołach zgodnie z
Rozporządzeniem MEN z dnia 01 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych
kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2017 poz. 1575 z późn. zm.).
Treści kształcenia zostały opracowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki
i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardów kształcenia
przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. 2019 poz. 1450 z
późn. zm.).
Studia te mają charakter kwalifikacyjny. Absolwent uzyskuje kwalifikacje do prowadzenia zajęć
edukacyjnych z teoretycznych przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych, w
zasadniczych szkołach zawodowych i technikach, na kierunkach kształcenia
zgodnych lub pokrewnych z kierunkiem studiów podyplomowych. Studia pozwalają na
poszerzenie wiedzy z niezbędnych do prowadzenia zajęć dyscyplin naukowych.
Oprócz przygotowania merytorycznego stwarzają możliwość doskonalenia
umiejętności metodycznych.
Adresaci:
Studia
adresowane są do nauczycieli zamierzających zdobyć wiedzę merytoryczną,
dydaktyczną i metodyczną w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka; absolwentów wyższych uczelni z
przygotowaniem pedagogicznym.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających
przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania
pedagogicznego, uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa
kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz
otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania
pedagogicznego.
Celem uzyskania rabatu prosimy o napisanie
wiadomości mailowej na adres kontakt@studia-online.pl
Pobierz program kierunku
×
1 / 1
2 / 2
❮
❯