< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Suplementy diety i żywność
wzbogacana
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku
Suplementy diety i żywność wzbogacana jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i
umiejętności z zakresu wprowadzania
oraz rozszerzania żywienia pacjentów o suplementy diety i żywność wzbogacaną.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Studia na kierunku Suplementy diety i żywność wzbogacana mają charakter interdyscyplinarny.
Obejmują obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.
Program kierunku skupiony
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności z zakresu:
- nauk żywieniowych, przepisów prawa regulujących wprowadzanie do
obrotu suplementów diety i żywności wzbogacanej, bezpieczeństwa ich produkcji i
kontroli jakości;
- zaleceń i przeciwwskazań do stosowania suplementów diety i żywności
wzbogacanej w żywieniu różnych grup ludności (kobiety ciężarne, karmiące,
dzieci i młodzież, osoby dorosłe i starsze), o zwiększonej aktywności fizycznej
oraz w profilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych;
- oceny i planowania jadłospisów w żywieniu indywidualnym
uwzględniającym suplementy diety i/lub żywność wzbogacaną.
Absolwent studiów posiada wiedzę i umiejętności przydatne do pracy w
zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności i
suplementów diety, w przedsiębiorstwach produkujących suplementy diety i
żywność wzbogacaną, w pracy dietetyka, specjalisty ds. żywienia człowieka, trenera
personalnego oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Adresaci:
Studia adresowane są do absolwentów szkół wyższych
wszystkich typów; osób zatrudnionych w: zakładach produkujących suplementy
diety lub żywność; instytucjach kontrolujących żywność i/lub suplementy diety,
placówkach dystrybucji suplementów diety i odżywek dla sportowców; usługach
żywieniowych (gabinetach dietetycznych, poradnictwa żywieniowego lub odnowy
biologicznej, firmach cateringowych); w siłowniach lub klubach fitness, ośrodkach
badawczo-rozwojowych; nauczycieli dietetyki, żywienia, technologii żywności
i/lub towaroznawstwa oraz wszystkich chętnych pragnących zdobyć lub poszerzyć
i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej.
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯