< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Gastronomia
i żywienie człowieka dla nauczycieli
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Podstawa prawna kształcenia: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2017 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2017 r. poz. 1575 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450).
Cel:
Celem kierunku Gastronomia i żywienie człowieka dla
nauczycieli jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności do
nauczania przedmiotów w zakresie żywienia człowieka, dietetyki i gastronomii w
szkołach ponadpodstawowych.
Czas trwania studiów: 3 semestry (w tym 90 godz. praktyk)
Opis kierunku:
Studia mają charakter kwalifikacyjny; umożliwiają nauczycielom nabycie
uprawnień do prowadzenia zajęć lekcyjnych z zakresu dietetyki, żywienia
człowieka i nowoczesnej gastronomii.
Program
kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu
aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu podstaw
żywienia człowieka, towaroznawstwa i przechowalnictwa, dietetyki, technologii
gastronomicznej z elementami żywienia zbiorowego (w tym cateringu),
projektowaniu i wyposażeniu zakładów gastronomicznych, obsługi konsumenta,
higieny i ochrony zdrowia, marketingu żywności i usług gastronomicznych,
metodyki nauczania przedmiotów zawodowych oraz praktyki.
Ukończenie studiów na ww. kierunku daje
kwalifikacje do prowadzenia zajęć edukacyjnych w szkołach zgodnie z
Rozporządzeniem MEN z dnia 01 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych
kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2017 poz. 1575 z późn. zm.).
Treści kształcenia zostały opracowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki
i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardów kształcenia
przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. 2019 poz. 1450 z
późn. zm.).
Adresaci:
Studia
adresowane są do nauczycieli zamierzających zdobyć wiedzę merytoryczną,
dydaktyczną i metodyczną w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia człowieka; absolwentów
wyższych uczelni z przygotowaniem pedagogicznym.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających
przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania
pedagogicznego, uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa
kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz
otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania
pedagogicznego.
Celem uzyskania rabatu prosimy o napisanie
wiadomości mailowej na adres kontakt@studia-online.pl
Pobierz program kierunku
×
1 / 1
2 / 2
❮
❯