< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka w zdrowiu i w chorobie
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w zdrowiu i w chorobie mają na
celu przekazanie słuchaczowi wiedzy oraz umiejętności z zakresu planowania
żywienia dla osoby zdrowej jak i chorej; poszerzenie wiedzy w tematyce oceny
stanu żywienia, psychologii oraz biochemicznych podstaw żywienia.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Studia umożliwiają zdobycie usystematyzowanej,
interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie
wykorzystania zasad zdrowego żywienia, żywienia klinicznego, psychodietetyki
oraz interakcji leków z pożywieniem w różnych dziedzinach medycyny jako
profilaktyki oraz elementu leczenia chorób.
Program kształcenia skupiony jest na - pogłębieniu wiadomości w zakresie
planowania żywienia, dietoterapii, nutrigenomiki i technologii żywności;
przekazaniu słuchaczowi kompleksowej wiedzy i umiejętności niezbędnych do
sprawnego funkcjonowania w obszarze problematyki żywieniowej. Treści
kształcenia obejmują między innymi fizjologiczne i biochemiczne aspekty
żywienia, zalecenia żywieniowe w różnych grupach wiekowych, żywienie w różnych
jednostkach chorobowych, zaburzeniach metabolicznych, zaburzeniach odżywiania o
podłożu psychogennym i innych oraz wpływ leków na żywienie.
Adresaci:
Studia te adresowane
są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki w zdrowiu i chorobie;
dietetyków, technologów żywności, pielęgniarek, psychologów i psychoterapeutów,
pracowników administracji zajmujących się zbiorowym wyżywieniem, pracowników
nadzorujących placówki żywienia zbiorowego, nauczycieli, pedagogów, trenerów
fitness, kosmetologów, lekarzy oraz osób współpracujących z placówkami służby
zdrowia.
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯