< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka w sporcie
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w sporcie mają na celu przekazanie słuchaczowi wiedzy oraz umiejętności w zakresie rekomendacji
dietetycznych dla osób uprawiających sport, w tym oceny i planowania żywienia
oraz strategii dietetycznych i suplementacyjnych; przygotowanie do
prowadzenia doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących sportową aktywność
fizyczną, a także dla osób modelujących sylwetkę ciała.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
W
ramach ww. specjalności studenci nabywają wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i
poradnictwa żywieniowego, wpływu diety na samopoczucie, dostosowania żywienia
do wysiłku oraz żywienia w sporcie. Uczestnik kierunku pogłębi swoją
wiedzę w zakresie fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia, żywienia
człowieka w sporcie oraz profilaktyki wybranych chorób przewlekłych u
sportowców.
Program kształcenia skupiony jest na przekazaniu słuchaczowi kompleksowej
wiedzy i umiejętności potrzebnych do:
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania w różnych dyscyplinach
sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań;
- tworzenia indywidualnych planów żywieniowych dla osób aktywnych
fizycznie, mających na celu przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego oraz sprzyjającego
regeneracji organizmu po wysiłku;
- dostosowania diety i suplementacji do stanu zdrowia, posiadanej kondycji
fizycznej oraz rodzaju uprawianej aktywności fizycznej;
- prowadzenia działalności edukacyjnej z zakresu żywienia oraz metod
badania wydolności organizmu;
- konstruowania właściwych programów
dietetycznych w odnowie biologicznej u osób aktywnych fizycznie, sportowców
wyczynowych;
- analizy składu ciała;
- prawidłowego komponowania posiłków i
racji pokarmowych, z uwzględnieniem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych
pożywienia.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Zatrudnienie:
Ukończenie kierunku
Dietetyka w sporcie daje możliwość zatrudnienia w: ośrodkach
sportowych, rekreacyjnych i rehabilitacyjnych (m.in. klubach fitness i
siłowniach), salonach kosmetycznych, SPA, gabinetach odnowy biologicznej,
sanatoriach, uzdrowiskach, placówkach turystycznych, firmach zajmujących się
produkcją żywności lub suplementów diety oraz instytucjach naukowo-badawczych i
ośrodkach badawczo-rozwojowych. Absolwenci kierunku mogą także założyć własną
działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa żywieniowego (indywidualnego i zbiorowego).
Adresaci:
Studia te adresowane
są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki w sporcie; dietetyków,
lekarzy, sportowców, fizjoterapeutów oraz osób nastawionych na prowadzenie
poradnictwa żywieniowego w sporcie.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2