Dietetyka w sporcie

Cena: 340 zł 400 zł (czesne)

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 340 PLN

Liczba wpłat: 10
Liczba semestrów: 2

Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej

Rekrutacja otwarta

Ocena słuchaczy: 204 opinii
8.8
< powrót do oferty

Kierunek studiów: Dietetyka w sporcie


Rodzaj studiów: studia podyplomowe


Forma studiów: e-learning (online)


Cel:

Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w sporcie mają na celu przekazanie słuchaczowi wiedzy oraz umiejętności w zakresie rekomendacji dietetycznych dla osób uprawiających sport, w tym oceny i planowania żywienia oraz strategii dietetycznych i suplementacyjnych; przygotowanie do prowadzenia doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących sportową aktywność fizyczną, a także dla osób modelujących sylwetkę ciała.


Czas trwania studiów: 2 semestry


Opis kierunku:

W ramach ww. specjalności studenci nabywają wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i poradnictwa żywieniowego, wpływu diety na samopoczucie, dostosowania żywienia do wysiłku oraz żywienia w sporcie. Uczestnik kierunku pogłębi swoją wiedzę w zakresie fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia, żywienia człowieka w sporcie oraz profilaktyki wybranych chorób przewlekłych u sportowców.

Program kształcenia skupiony jest na przekazaniu słuchaczowi kompleksowej wiedzy i umiejętności potrzebnych do:

- oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań;

- tworzenia indywidualnych planów żywieniowych dla osób aktywnych fizycznie, mających na celu przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego oraz sprzyjającego regeneracji organizmu po wysiłku;

- dostosowania diety i suplementacji do stanu zdrowia, posiadanej kondycji fizycznej oraz rodzaju uprawianej aktywności fizycznej;

- prowadzenia działalności edukacyjnej z zakresu żywienia oraz metod badania wydolności organizmu;

- konstruowania właściwych programów dietetycznych w odnowie biologicznej u osób aktywnych fizycznie, sportowców wyczynowych;

- analizy składu ciała;

- prawidłowego komponowania posiłków i racji pokarmowych, z uwzględnieniem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych pożywienia.

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).


Zatrudnienie:

Ukończenie kierunku Dietetyka w sporcie daje możliwość zatrudnienia w: ośrodkach sportowych, rekreacyjnych i rehabilitacyjnych (m.in. klubach fitness i siłowniach), salonach kosmetycznych, SPA, gabinetach odnowy biologicznej, sanatoriach, uzdrowiskach, placówkach turystycznych, firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety oraz instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych. Absolwenci kierunku mogą także założyć własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa żywieniowego (indywidualnego i zbiorowego).


Adresaci:

Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki w sporcie; dietetyków, lekarzy, sportowców, fizjoterapeutów oraz osób nastawionych na prowadzenie poradnictwa żywieniowego w sporcie. 

| Pobierz program studiów