< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka i suplementacja
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem
kierunku Dietetyka i suplementacja jest przekazanie słuchaczom wiedzy praktycznej z
dziedziny dietetyki sportowej; poznanie uwarunkowań efektywnego planowania
technik żywienia adresowanych dla sportowców.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Zadaniem studiów jest między innymi zapoznanie
uczestników z:
1) podstawową wiedzą z zakresu nauk żywieniowych,
przepisami prawa regulującymi wprowadzanie do obrotu suplementów diety,
bezpieczeństwa ich produkcji i kontroli jakości;
2) aktualną wiedzą z zakresu zaleceń i przeciwwskazań do
stosowania suplementów diety w żywieniu różnych grup ludności (kobiety
ciężarne, karmiące, dzieci i młodzież, osoby dorosłe i starsze) o zwiększonej
aktywności fizycznej oraz w profilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych;
3) oceną i planowaniem jadłospisów w żywieniu
indywidualnym uwzględniającym suplementy diety.
Po zakończeniu studiów
absolwent potrafi:
- stosować metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia w
zależności od dyscypliny;
- ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu i
zapobieganiu chorób dietozależnych;
- rozpoznać substancje wchodzące w skład suplementów diety;
- charakteryzować pozytywny i negatywny wpływ makroskładników i
mikroskładników na organizm człowieka;
- ocenić zapotrzebowanie żywieniowe zawodnika w zależności
od rodzaju uprawianej dyscypliny;
- wskazywać zagrożenia i pozytywne elementy stosowania diet
niekonwencjonalnych (będących m.in. świadectwem filozofii, przekonań
religijnych, kulturowych) w porównaniu z prawidłowo zbilansowaną dietą
człowieka;
- zaplanować posiłki oraz ułożyć jadłospis dla osoby
aktywnej fizycznie;
- diagnozować i ocenić sposób żywienia i stanu odżywienia
osób w różnym wieku;
- współpracować w zespole na rzecz promowania zdrowego
stylu życia;
- rozpoznawać psychologiczne uwarunkowania problemów
odżywiania.
Zdobyta wiedza i umiejętności będą przydatne do pracy w
zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności i
suplementów diety, w przedsiębiorstwach produkujących suplementy diety i
żywność wzbogacaną, w pracy dietetyka, specjalisty ds. żywienia człowieka,
trenera personalnego oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych. Po ukończeniu
studiów słuchacz otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Absolwenci studiów posiadają wiedzę,
umiejętności oraz kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze
dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie
zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych. Mogą także założyć
własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny bądź prowadzić swoją
działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności,
gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i
fitness oraz klubach kulturystycznych.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia
skierowane są do osób zatrudnionych w: zakładach produkujących suplementy diety
lub żywność; instytucjach kontrolujących żywność i/lub suplementy diety;
usługach żywieniowych (gabinetach dietetycznych, poradnictwa żywieniowego lub
odnowy biologicznej, firmach cateringowych); w siłowniach lub klubach fitness; nauczycieli
dietetyki, żywienia, technologii żywności i/lub towaroznawstwa oraz wszystkich
chętnych pragnących zdobyć lub poszerzyć i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu dietetyki
i suplementacji.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2