< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka i planowanie żywienia
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem studiów jest podwyższenie lub nabycie kwalifikacji
w zakresie wiedzy i umiejętności dotyczących dietetyki i
planowania żywienia.
Czas trwania
studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Kierunek ten daje możliwość rozwoju swoich
umiejętności w zakresie odpowiedniego ustalania diet.
Uczestnik studiów na
kierunku Dietetyka i planowanie żywienia nabywa:
- wiedzę z zakresu
podstawowych nauk medycznych (anatomii, fizjologii człowieka, biochemii),
bromatologii, technologii produkcji żywności, przechowalnictwa żywności,
dietetyki ogólnej, prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego w różnych
okresach rozwojowych i warunkach życia, technologii
przygotowywania potraw, żywności dietetycznej i funkcjonalnej, bezpieczeństwa w
higienie żywienia oraz metodologii układania diet;
- umiejętności
tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup oraz
określenia zasad prawidłowego żywienia w zależności od oczekiwań;
- umiejętność
dokonywania oceny potrzeb żywnościowych różnych grup społecznych, kształtowania
postaw związanych z promowaniem zdrowego trybu życia oraz prowadzenia zajęć
profilaktycznych/profilaktyki zdrowotnej mających na celu poprawę zdrowia wśród dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych i
seniorów.
Absolwenci studiów są
przygotowani do pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach
prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych,
mogą też założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet
dietetyczny.
Studia na ww. kierunku
dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze
stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów
przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji,
zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np.
potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do osób
zainteresowanych zdrowym i racjonalnym żywieniem, a także pracujących lub
planujących zatrudnianie w obszarach żywienia zbiorowego; pielęgniarek,
dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale
gastronomiczne.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2