< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka i poradnictwo żywieniowe
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku Dietetyka i
poradnictwo żywieniowe jest pozyskanie przez słuchaczy aktualnej wiedzy z
zakresu dietetyki oraz poradnictwa żywieniowego.
Czas trwania
studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kształcenia skoncentrowany jest na przekazaniu uczestnikom wiedzy
z zakresu poradnictwa żywieniowego, podstaw biochemii i fizjologii
żywienia, wartości odżywczej żywności i oceny żywienia, żywienia człowieka
zdrowego i chorego oraz żywienia przy zwiększonym wysiłku fizycznym. Ponadto
słuchacze pozyskają wiedzę z zakresu psychologicznych aspektów zachowań
żywieniowych, technologii sporządzania potraw oraz podstaw ustawodawstwa
żywnościowego.
Zdobyty przez słuchaczy studiów
podyplomowych zasób wiedzy może być wykorzystany w takich dziedzinach jak:
- poradnictwo żywieniowe i
dietetyczne,
- ocena jakości żywności, poziomu
spożycia i sposobu żywienia,
- planowanie żywienia na poziomie
indywidualnym,
- planowanie żywienia na poziomie
zbiorowym: usługi turystyczne (agroturystyka), catering żywności, żywienie
różnych grup ludności: dzieci, młodzież, kobiety ciężarne, w wieku podeszłym,
osoby o zwiększonym wysiłku fizycznym, zdrowi i chorzy.
Absolwenci studiów przygotowani są do prowadzenia poradnictwa żywieniowego; posiadają wiedzę, umiejętności oraz
kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze dietetyka w poradniach
dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach
konsumenckich i klubach sportowych; mogą także założyć własną działalność
gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny bądź prowadzić swoją
działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności,
gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i
fitness oraz klubach kulturystycznych.
Studia na ww. kierunku
dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze
stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów
przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji,
zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np.
potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym i
racjonalnym żywieniem, a także pracujących lub planujących zatrudnianie w
obszarach żywienia zbiorowego; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w
szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2