< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka
i praktyka planowania żywienia
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem
kierunku Dietetyka i praktyka planowania żywienia jest wyposażenie słuchacza w wiedzę z zakresu
żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych i umiejętności planowania
żywienia.
Czas trwania
studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Kierunek ten daje możliwość rozwoju swoich
umiejętności w zakresie odpowiedniego planowania żywienia, ustalania diet i
jadłospisów.
Program kierunku skoncentrowany jest na przekazaniu, utrwaleniu i
poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu fizjologicznego i biochemicznego
aspektu żywienia człowieka, profilaktyki chorób dietozależnych, kalkulacji
zapotrzebowania energetycznego, doboru produktów spożywczych, a także przygotowania
planów żywieniowych dla pacjentów zdrowych, jak i chorych. Ponadto program
kierunku wzbogacony jest o informacje z zakresu żywienia człowieka, technologii
przygotowywania potraw, żywności funkcjonalnej i dietetycznej oraz
bezpieczeństwa i higieny żywienia.
Absolwenci studiów są
przygotowani do pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych,
placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach
sportowych, mogą też założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny
gabinet dietetyczny.
Absolwenci studiów posiadają wiedzę,
umiejętności oraz kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze
dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie
zbiorowe, organizacjach konsumenckich i klubach sportowych; mogą także założyć
własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny, bądź prowadzić swoją
działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności,
gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i
fitness oraz klubach kulturystycznych.
Studia na ww. kierunku
dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze
stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów
przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji,
zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np.
potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia adresowane są do osób
zainteresowanych zdrowym, racjonalnym żywieniem, a także osób pracujących lub
planujących zatrudnianie w obszarze np. żywienia zbiorowego; pielęgniarek,
dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale
gastronomiczne.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2