Dietetyka i praktyka planowania żywienia

Cena: 360 zł 420 zł (czesne)

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 360 PLN

Liczba wpłat: 10
Liczba semestrów: 2

Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej

Rekrutacja otwarta

Ocena słuchaczy: 207 opinii
8.9
< powrót do oferty

Kierunek studiów: Dietetyka i praktyka planowania żywienia


Rodzaj studiów: studia podyplomowe


Forma studiów: e-learning (online)


Cel:

Celem kierunku Dietetyka i praktyka planowania żywienia jest wyposażenie słuchacza w wiedzę z zakresu żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych i umiejętności planowania żywienia.


Czas trwania studiów: 2 semestry


Opis kierunku:

Kierunek ten daje możliwość rozwoju swoich umiejętności w zakresie odpowiedniego planowania żywienia, ustalania diet i jadłospisów.

Program kierunku skoncentrowany jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu fizjologicznego i biochemicznego aspektu żywienia człowieka, profilaktyki chorób dietozależnych, kalkulacji zapotrzebowania energetycznego, doboru produktów spożywczych, a także przygotowania planów żywieniowych dla pacjentów zdrowych, jak i chorych. Ponadto program kierunku wzbogacony jest o informacje z zakresu żywienia człowieka, technologii przygotowywania potraw, żywności funkcjonalnej i dietetycznej oraz bezpieczeństwa i higieny żywienia.

Absolwenci studiów są przygotowani do pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych, mogą też założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny.

Absolwenci studiów posiadają wiedzę, umiejętności oraz kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich i klubach sportowych; mogą także założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny, bądź prowadzić swoją działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności, gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i fitness oraz klubach kulturystycznych.

Studia na ww. kierunku dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji, zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np. potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).


Adresaci:

Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym, racjonalnym żywieniem, a także osób pracujących lub planujących zatrudnianie w obszarze np. żywienia zbiorowego; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne.


| Pobierz program studiów