< powrót do oferty
Kierunek studiów: Coaching dietetyczny
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem
kierunku Coaching dietetyczny jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności z zakresu wsparcia w procesie
dochodzenia do zdrowia i dobrostanu poprzez dobór optymalnej diety i żywienia;
uzyskanie przez słuchacza
kompetencji coachingowych oraz praktycznego przygotowania, potrzebnego do prowadzenia
profesjonalnego procesu diet coachingu z klientem.
Czas trwania
studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu
aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu funkcjonowania, zdrowia i żywienia
człowieka oraz wpływania dietą na zdrowie i dobrostan (dietoterapia). Słuchacz
uzyskuje wiedzę i umiejętności w obszarze współpracy z pacjentem oraz
prowadzenia i zasad sesji coachingowej.
Absolwent studiów Coaching dietetyczny:
- zna aspekty prawne regulujące pracę
dietetyka;
- posiada umiejętności i kompetencje coachingowe potrzebne do prowadzenia procesu diet coachingu z
klientem; zna różne metody wywiadu z klientem/pacjentem oraz potrafi ułożyć
jadłospisy, jak i ocenić je pod względem dolegliwości pacjenta;
- potrafi rozróżniać i dobiera odpowiednie metody
wspierania rozwoju oraz stosuje podejście coachingowe adekwatnie do potrzeb
swoich pracowników i indywidualnych klientów.
- potrafi budować relację opartą na poufności i zaufaniu;
- zna narzędzia diet coachingowych służące trwałej zmianie
zachowań i nawyków związanych z odżywianiem, aktywnością fizyczną i stylem
życia klienta, wzmacniające motywację i inspirujące do działania, które potrafi
wykorzystać w praktyce;
- rozumie psychologiczne i socjologiczne mechanizmy zmiany
i rozwoju.
Adresaci:
Studia adresowane są do osób pracujących lub planujących
zatrudnienie w służbie zdrowia, poradnictwie dietetycznym oraz edukacji
żywieniowej; absolwentów dietetyki, medycyny, psychologii i kierunków pokrewnych;
trenerów, coachów, dietetyków, którzy chcieliby wzbogacić swoją ofertę pracy zawodowej o nowe metody pracy z
grupą i klientem, instruktorów fitness, trenerów personalnych i kulturystyki;
specjalistów ds. żywienia, którzy są skoncentrowani na kliencie (chcą go
motywować do zmiany niezdrowych przyzwyczajeń żywieniowych, wykorzystywać jego potencjał
i stwarzać możliwości rozwiązywania problemów oraz realizacji celów); osób
wspierających swoich klientów w drodze do dobrostanu.
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯