Studia podyplomowe Food studies

Zaktualizowano dnia 25 maja 2021

Więcej na temat studiów znajdziesz na stronie kierunku Food studies.

Studia o żywieniu kojarzą nam się najczęściej z dietetyką lub nauką gotowania. Jednak jest wiele ciekawych kierunków, które omawiają żywienie, historię gotowania, a nawet tradycje kulturalne w różnych krajach. Co ciekawe, nie musisz nawet umieć gotować, jeśli po postu chcesz się uczyć o historii i kulturze.

Jeśli szukasz ciekawego kierunku studiów, możesz zapisać się na studia podyplomowe Food studies. Ten kierunek łączy w sobie wiedzę o prawidłowym odżywianiu, gotowaniu i tradycjach kulinarnych. Możesz się zastanawiać czy musisz znać branżowe słownictwo, nazwy popularnych potraw, a nawet przepisy na nie. Zdecydowanie nie musisz. Z drugiej strony są to też studia dla osób obeznanych z tematyką gotowania, które chcą sięgnąć głębiej. Poznać badania na temat jedzenia i odżywiania, ale też historię danych potraw czy socjologię, która kryje się za naszymi nawykami żywieniowymi. Studia też pozwolą każdej osobie rozwinąć horyzonty z dietetyki.

Dla kogo studia podyplomowe Food studies?

Tak naprawdę kierunek Food studies pozwala na zapoznanie się z różnymi dziedzinami związanymi z żywnością. Mamy tu do czynienia z historią, socjologią, antropologią kulturową, a nawet psychologią. Dlatego też ten kierunek nazywa się nauką społeczno-humanistyczną, choć pojawiają się na nim też informacje z zakresu dietetyki. Zatem możesz się interesować tylko zakresem tradycji kulinarnych i te studia też będą dla Ciebie odpowiednie. A może jesteś kucharzem i chcesz wiedzieć, jakie potrawy gotujesz i jaka jest ich historia? I Tobie ta wiedza się przyda. Ponadto w marketingu i PR wiedza z tego obszaru będzie niezbędna, o ile zajmujesz się tematyką kulinarną lub pracujesz w firmie zajmującej się żywnością.

Kto jeszcze odniesie pożytek ze studiów na tym kierunku? Nawet blogerzy, dziennikarze kulinarni muszą wiedzieć o czym piszą. Również osoby świadczące usługi w turystyce, jak przewodnik czy recepcjonista w hotelu. Oni powinni wiedzieć, jakie są najlepsze i najbardziej znane potrawy w danym kraju i co szczerze polecić osobom, które chcą znaleźć specjał regionalny.

Food studies można studiować w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego w formie studiów podyplomowych online, które dają świetne wykształcenie. Sama Uczelnia przestrzega zasad programowych ustalanych przez MNiSW i dzięki temu cieszy się dużą renomą. Słuchacze wybieraję tę Uczelnię ze względu na możliwość nauki zdalnej. Bo nie da się ukryć, studia online są bardzo wygodną formą zdobycia wiedzy. Pozwalają dopasować harmonogram zajęć do indywidualnych potrzeb. Aczkolwiek ważny jest wysoki poziom kształcenia, jaki oferuje WKSZ. Program zajęć jest ten sam jak na studiach stacjonarnych, więc na koniec studiów otrzymasz identyczne świadectwo na wzorze MNiSW.