Zaktualizowano dnia 18 stycznia 2022
Więcej informacji na temat studiów znajdziesz na stronie kierunku: Cukiernictwo, ciastkarstwo i piekarnictwo
Studia cukiernicze w Polsce – kompetencje przyszłości
Piękne torty, smaczne ciasteczka i desery, które wyglądają jak arcydzieło są dziełem doświadczonych cukierników. Choć sporo osób lubi piec, nie każdy posiada odpowiednie zdolności, aby wykonać deser, który mógłby dostać gwiazdkę Michelin. Jednak każdy cukiernik też zaczynał od nauki prostych wypieków, aby dojść do wprawy, którą ma teraz.
W tym zawodzie liczy się przede wszystkim pomysłowość, wyobraźnia i doskonałe wyczucie smaku i węchu. Zdecydowanie trzeba też dbać o detale, które czasem mogą sprawić, że deser będzie idealny, a czasem zniechęcą do zjedzenia. Jak we wszystkim i tu potrzebne jest wyczucie.
Studia cukiernicze – jakie kwalifikacje dają?
Każdy cukiernik musi mieć też zdolności manualne. Jednak ważna jest też znajomość wszystkich składników, które używane są do produkcji deserów i innych słodyczy. Dzięki temu można nie tylko powielać kreacje innych słynnych cukierników, ale też tworzyć swoje własne.
Kreatywne dobieranie składników jest istotnym czynnikiem, czy deser będzie smaczny lub też będzie wyglądał zachęcająco. Stały rozwój jest więc bardzo ważny, aby dobrze wykonywać swoje obowiązki i tworzyć coraz to nowe smakołyki. Istotne są jednak także podstawy. Bez tego nie obejdzie się żaden cukiernik.
Czym są studia cukiernicze?
Aby zostać cukiernikiem trzeba mieć też kwalifikacje zawodowe. Choć sporo osób to tak zwani samoucy, aby dostać zatrudnienie w zawodzie potrzebowali oni jednak potwierdzenia umiejętności. Są też osoby, które nadal po ukończeniu szkoły gastronomicznej chcą pogłębiać swoje kwalifikacje i uczyć się nowych rzeczy, a co za tym idzie dalej kształcić.
Niektóre osoby najpierw uczyły się gotowania ogólnie, a dopiero później zdecydowały, że chcą się rozwijać w kierunku branży cukierniczej. I dla nich przygotowano odpowiednie możliwości uzyskania kwalifikacji zawodowych. Każda osoba może zapisać się na studia podyplomowe Cukiernictwo, ciastkarstwo i piekarnictwo, które są organizowane w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego.
Na tej Uczelni studia odbywają się w modelu online, dlatego nie ma znaczenia gdzie mieszkamy. Już dzisiaj każda chętna osoba może zapisać się na studia na tym kierunku i zacząć naukę. O WSKZ można powiedzieć, że jest renomowana, ponieważ posiada certyfikat ISO, ale co ważniejsze dla wielu studentów, również spełnia wymagania stawiane przez MNiSW. A zatem po jej ukończeniu otrzymujemy dyplom potwierdzający ukończenie studiów podyplomowych.