Zaktualizowano dnia 22 marca 2021
Więcej informacji na temat studiów znajdziesz na stronie: https://studia-online.pl/kursy/4867522/studia/podyplomowe/dietetyka-i-praktyka-planowania-zywienia/src-BlogPraktykPlanŻyw
Porady dietetyka są dzisiaj w cenie. Wiele osób po nieudanych próbach odchudzania trafia do dietetyka, który musi zacząć z nimi pracę od początku. Każda osoba powinna mieć indywidualnie ułożoną dietę zgodnie z jej zapotrzebowaniem kalorycznym, zapotrzebowaniem na minerały i witaminy, a także urozmaiconą w smaki. Najbardziej przyzwyczajeni jesteśmy do smaku słodkiego, przez co, gdy próbujemy potraw gorzkich lub kwaśnych często dochodzimy do momentu, w którym „jemy na siłę” A tymczasem, gdy mamy balans w diecie, to pojawia się w niej każdy smak i nie odczuwamy uzależnienia od tylko jednego z nich.
Dietetyk nie tylko układa jadłospis, wedle którego mamy jeść, ale też planuje nasze żywienie. Dlatego każda osoba pracująca w tym zawodzie musi znać nie tylko wartości odżywcze produktów spożywczych oraz zasady zdrowego odżywiania. Ważne jest też żywienie człowieka ze względu na wiek, warunki środowiskowe, a nawet ze względu na choroby, z jakimi się zmaga. Obecnie dietetyk ma za zadanie posiadać wiedzę nie tylko z zakresu żywienia i układania diet, ale też potrzebuje wiadomości z dziedziny profilaktyki chorób dietozależnych, które pojawiają się coraz częściej.
Kto ma odpowiednie kwalifikacje, aby zostać dietetykiem? Choć taki zawód jest wymagający, to uzyskanie go nie jest trudne. Można zdobyć nowe kwalifikacje zapisując się na studia podyplomowe Dietetyka i praktyka planowania żywienia. Są one przeznaczone dla osób, które chciałyby pracować jako dietetyk lub też już pracują, ale chcą się dokształcić w tym zakresie. Podczas studiów można nauczyć się żywienia człowieka według różnych okresów jego życia. Dla dietetyka bardzo ważna jest umiejętność planowania diet, a co za tym idzie też ocena żywienia. Przychodzą do jego gabinetu osoby, które mają bardzo różne cele, ale też mogą chorować i z tej przyczyny potrzebują diety lekkostrawnej lub wykluczającej pewną grupę pokarmów. W inny sposób układa się też diety dla kobiet w ciąż i karmiących, a inaczej jedzą sportowcy. Dietetyk musi nawet wiedzieć, czy pokarmy, które rekomenduje, pacjent może łączyć z lekami, jakie przyjmuje na stałe. Takie studia dają więc ogrom przydatnej wiedzy. Można się na nie zapisać w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego, która spełnia normy programowe narzucone przez MNiSW. Ponadto nauka tu jest bardzo przyjemna, bowiem uczymy się online. Realizowane w ten sposób zajęcia zgodne są z podstawą programową, ale to my decydujemy w jakie dni będziemy się uczyć.