Dietetyka i praktyka planowania żywienia


Cena:  360 zł (czesne)

 

Dziś 5% taniej 380 PLN


ilość wpłat: 102 semestry
Ocena słuchaczy:8.9
207 opinii

Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej


Kierunek studiów: Dietetyka i praktyka planowania żywienia


Rodzaj studiów: studia podyplomowe


Forma studiów: e-learning (online)


Cel:

Celem kierunku Dietetyka i praktyka planowania żywienia jest wyposażenie słuchacza w wiedzę z zakresu żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych i umiejętności planowania żywienia.


Czas trwania studiów: 2 semestry


Opis kierunku:

Kierunek ten daje możliwość rozwoju swoich umiejętności w zakresie odpowiedniego planowania żywienia, ustalania diet i jadłospisów.

Program kierunku skoncentrowany jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu fizjologicznego i biochemicznego aspektu żywienia człowieka, profilaktyki chorób dietozależnych, kalkulacji zapotrzebowania energetycznego, doboru produktów spożywczych, a także przygotowania planów żywieniowych dla pacjentów zdrowych, jak i chorych. Ponadto program kierunku wzbogacony jest o informacje z zakresu żywienia człowieka, technologii przygotowywania potraw, żywności funkcjonalnej i dietetycznej oraz bezpieczeństwa i higieny żywienia.

Absolwenci studiów są przygotowani do pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych, mogą też założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny.

Absolwenci studiów posiadają wiedzę, umiejętności oraz kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich i klubach sportowych; mogą także założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny, bądź prowadzić swoją działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności, gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i fitness oraz klubach kulturystycznych.

Studia na ww. kierunku dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji, zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np. potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.


Adresaci:

Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym, racjonalnym żywieniem, a także osób pracujących lub planujących zatrudnianie w obszarze np. żywienia zbiorowego; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne.