Co to jest sztuka kulinarna?

Co to jest sztuka kulinarna?

Zaktualizowano dnia 31 grudnia 2021

Bez względu na to, czy ktoś stosuje standardową zrównoważoną dietę, jest wegetarianinem czy weganinem lub nie toleruje jakiegoś składnika, bardzo ważne jest, aby posiłki były przygotowywane w odpowiedni sposób. Nie tylko muszą być poddane odpowiedniej obróbce, aby nie okazały się szkodliwe dla układu pokarmowego, ale powinny być smaczne i ładnie podane. O ile umiejętności w kwestii estetyki nie muszą być przestrzegane na co dzień przez osoby, które nie pracują w gastronomii, o tyle osoby aspirujące do osiągnięcia sukcesów kulinarnych muszą przestrzegać wielu aspektów, które wpływają korzystnie na podane danie. Z tego powodu niezwykle ważne jest merytoryczne zaplecze, które zapewniają studia podyplomowe na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna.

Czym jest sztuka kulinarna?

Według encyklopedii PWN, sztuka kulinarna jest umiejętnością dobierania i przyrządzania surowców w taki sposób, aby otrzymać smaczne i pożywne potrawy. Sztuka kulinarna, która posługuje się nowoczesnymi technologiami przygotowywania potraw na bazie zasad dietetyki oraz higieny pozwala zachować najcenniejsze składniki surowca. Zapewnia smakowitość potraw i wchodzi w obszar wiedzy dotyczącej żywienia człowieka.

Sztuka kulinarna rozpoczęła rozwijać się w starożytnym Egipcie oraz Azji. Ważnym czynnikiem, który miał na to wpływ był wzrost popularności uprawy roślin – szczególnie przyprawowych oraz warzywnych – a także hodowla zwierząt. Z biegiem lat ludzie zdobyli również ważną umiejętność, jaką jest zabezpieczanie żywności przed psuciem i poznali wykorzystywane do dziś metody, takie jak:

  • fermentacja,
  • peklowanie,
  • wędzenie,
  • suszenie.

Z kolei powstanie nowożytnej sztuki kulinarnej datuje się na XVI wiek, a za kraj pochodzenia uznaje się Włochy i Francję, gdzie doszło do jej rozwoju oraz powstania odrębnych narodowych sztuk kulinarnych.

Sztuka kulinarna współcześnie

Aktualnie szefowie kuchni inspirują się różnymi rozwiązaniami, które są znane ubiegłych wieków i tradycji kulinarnych wszystkich stron świata. Połączenie kilku tradycji powoduje powstanie nowego dania – w takim przypadku mówi się o kuchni fusion, co już w wieku XIX było wyzwaniem dla ciekawych i odważnych kucharzy ze Stanów Zjednoczonych, którzy chcieli eksperymentować i mieszać rozwiązania z różnych kultur. Istnieje jednak wiele więcej rodzajów kuchni. Do najpopularniejszych należy kuchnia:

  • domowa,
  • wegetariańska,
  • molekularna,
  • wegańska.

Dokonać można również klasyfikacji względem pochodzenia. Do najpopularniejszych należy kuchnia:

  • azjatycka,
  • włoska,
  • francuska,
  • meksykańska,
  • polska.

Jak się okazuje na podstawie wielu różnych badań, trendy kulinarne z całego świata bardzo sprawnie się adaptują. Co więcej, do naszego kraju przybywają nie tylko nowe rozwiązania pod względem łączenia smaków, ale przybywają także zagraniczni szefowie kuchni, którzy otwierają swoje restauracje wprowadzając swoje lokalne przysmaki do menu. Polacy coraz chętniej i częściej wybierają restauracje nie tylko jako miejsce do skosztowania wykwintnych potrwa, ale również jako miejsce, gdzie mogą spędzić czas w gronie rodziny lub znajomych. Sektor gastronomiczny w Polsce od wielu lat prężnie się rozwija – w ubiegłym roku działało ponad 76 tysięcy lokali, które oferują niemal wszystkie kuchnie świata.

Sprawdź kierunek studiów podyplomowych

Gastronomia i sztuka kulinarna studia

Coraz chętniej aspirujący szefowie kuchni otwierają swoje lokale przygotowując nie tylko oryginalne wystroje, ale przede wszystkim ciekawe i smaczne menu, które trafi w kubki smakowe gości. Z tego względu rośnie zainteresowanie zdobyciem praktycznej oraz teoretycznej wiedzy i umiejętności, które pozwolą serwować dania zgodne ze sztuką kulinarną. Wyczucie smaku często nie wystarczy, aby piąć się po szczeblach gastronomicznej kariery, dlatego Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego stworzyła kierunek wprost dla aspirujących szefów kuchni. Gastronomia i sztuka kulinarna studia to świetna oferta dla osób zainteresowanych dietetyką, gastronomią oraz poradnictwem żywieniowym.