Przemysł spożywczy jest jednym z najważniejszych sektorów polskiej gospodarki. Utrzymywanie wysokiej jakości produktów jest więc niezwykle istotne zarówno dla jej wytwórców, jak również organów, które sprawują kontrolę nad jej jakością. Bardzo ważnym aspektem jest również bezpieczeństwo żywności, które weryfikowane jest podczas nadzoru sanitarno-epidemiologicznego.
Bezpieczeństwo żywności – czym jest i dlaczego jest takie ważne?
Ostatecznym adresatem żywności jest konsument, który dokonuje wyboru oraz zapłaty za konkretny produkt spożywczy. Jednocześnie to właśnie on jest narażony na ewentualne negatywne konsekwencje zdrowotne związane z jego spożyciem, a także konsekwencje ekonomiczne. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż w strukturze wydatków gospodarstw domowych to właśnie wydatki na żywność są jednymi z największych. Dlatego bezpieczeństwo żywości w krajach gospodarki rynkowej powinno być obszarem aktywnego działania nie tylko przedsiębiorców, ale również państwa.
Za bezpieczną żywność uznaje się taką, która jest wolna od:
- obcych i toksycznych związków chemicznych,
- szkodliwych mikroorganizmów,
- innych ciał fizycznych.
Dodatkowo powinny zawierać niezbędny poziom energii oraz właściwe proporcje składników pokarmowych.
ZAPISZ SIĘ NA STUDIA PODYPLOMOWE I ZDOBĄDŹ PRZYGOTOWANIE DO PRACY W BRANŻY EPIDEMIOLOGICZNEJ
Nadzór epidemiologiczny i jego rola
Ze względu na wiele zagrożeń w łańcuchu żywnościowym, w którym biorą udział producenci, przetwórcy i dystrybutorzy, niezwykle ważny jest nadzór epidemiologiczny. Szczególnie w kontekście ryzyka:
- fałszowaniu żywności,
- złej jakości produktów,
- niewłaściwych warunków przechowywania oraz jej sprzedaży,
- niewłaściwych warunków utrzymywania zwierząt, które biorą udział w produkcji żywości.
Może to powadzić do zatruć pokarmowych i chorób zakaźnych, co w konsekwencji może przyczynić się do powstania epidemii.
Bezpieczeństwo żywności i jego nadzór
Zgodnie z obowiązującym systemem, zadania dotyczące nadzoru epidemiologicznego związanego z bezpieczeństwem żywności realizuje Główny Inspektor Sanitarny, którego zadaniem jest nie tylko wykrywanie niebezpieczeństw, ale również działania profilaktyczne. Rozbudowana struktura GIS pozwala kontrolować żywność w konkretnych obszarach – przykładowo Inspekcja Weterynaryjna bada żywność pochodzenia zwierzęcego.
Nadzór epidemiologiczny przeprowadzany jest na każdym etapie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji. Środki spożywcze transportowane spoza krajów Unii Europejskiej są objęte takimi samymi normami, jak żywność produkowana na obszarach UE.
System RASFF – czym jest?
Polityka bezpieczeństwa żywności realizowana jest m.in. w oparciu o narzędzie RASSF, którego nazwa pochodzi od angielskiego skrótu oznaczającego System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności. Służy on do szybkiego przepływu informacji między organami urzędowej kontroli żywności na temat wykrytych zagrożeń.
Rola edukacji na temat bezpieczeństwa żywności
Wiele kampanii społecznych dotyczących prawidłowego odżywiania i dbania o własne zdrowie przyczyniło się do większej świadomości społeczeństwa także w kontekście bezpieczeństwa samej żywności. Odpowiednia edukacja w tym obszarze może wpłynąć na wydłużenie życia społeczeństwa. Wszystko dzięki zajęciom prowadzonym przez absolwentów kierunków z zakresu zdrowia publicznego.
Praca po zdrowiu publicznym, czyli możliwości absolwentów studiów podyplomowych
Z uwagi na szeroki zakres działań nadzoru żywnościowego, coraz więcej osób dostrzega w sobie chęć i predyspozycje do podjęcia pracy perspektywicznym kierunku, jakim jest epidemiologia. Dzięki realizacji studiów podyplomowych „Nadzór sanitarno-epidemiologiczny w zdrowiu publicznym” w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego, absolwenci mogą podjąć pracę w:
- administracji publicznej,
- branży farmakologicznej,
- służbie zdrowia,
- ośrodkach SPA i wellness.
Program studiów przygotowuje słuchaczy również z zagadnień niezbędnych do zatrudnienia w organizacjach, które zajmują się edukacją zdrowotną i uświadamianiem społeczeństwa odnośnie bezpieczeństwa żywności.