Zaktualizowano dnia 22 marca 2021
Więcej informacji na temat studiów znajdziesz na stronie: https://studia-online.pl/kursy/4867633/studia/podyplomowe/zywienie-czlowieka-i-ocena-zywnosci/src-BlogŻywCzłowiek
Nauka o żywieniu człowieka jest coraz bardziej popularna. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie każdego dnia. Okazjonalne dodanie sałatki do jadłospisu nie zrobi różnicy, ale zmiana nawyków żywieniowych przyniesie rezultaty już po jednym miesiącu.
Chodzenie do dietetyka czy korzystanie z planu diety stało się podstawową formą walki o zdrowie. Z tego powodu brakuje też wolnych miejsc u dietetyków, którzy mają holistyczne podejście do klienta. Branża spożywcza też przechodzi duże przemiany, które są wymuszane przez konsumentów. Nikt już nie chce jeść produktów z dużą zawartością konserwantów, sztucznych barwników i substancji smakowych, Wracamy do natury i chcemy jeść produkty nie przetworzone oraz pozyskiwane z ekologicznych upraw. Świadomość o tym, co jest zdrowe, ale też pozyskiwane w humanitarny sposób, jest o wiele wyższa niż jeszcze dziesięć lat temu, gdzie ważna była marka lub cena. Obecnie konsumenci doskonale wiedzą, że na wyhodowanie kilograma awokado marnuje się prawie 600 litrów słodkiej wody i nie rezygnują z jego zakupów lub kupują go rzadko. Wybierają za to produkty, które pozyskiwane są przy niskich nakładach pracy jak pomidory, ogórki i ziemniaki. Zdecydowanie przed producentami żywności i dietetykami stoi teraz wyzwanie: jak żywić ogół, który jest coraz bardziej świadomy w jaki sposób produkuje się żywność i nie chce jeść czegokolwiek.
Jeśli interesują cię metody przetwarzania, przechowywania i kontroli jakości produktów spożywczych, możesz pomyśleć o pracy w tej branży. Także osoby, które planują zostać dietetykiem lub już w tym zawodzie pracują mogą uzupełnić wykształcenie o Żywienie człowieka i ocena żywności kwalifikacje pozyskane w ramach studiów podyplomowych. Takie wykształcenie uzupełni Twoje kwalifikacje lub nawet zapewnią Ci nową ścieżkę kariery.
Ten kierunek studiów możemy znaleźć w ofercie Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego. Na tej Uczelni znajdziemy naprawdę dużo kierunków związanych ze zdrowym odżywianiem, kontrolą jakości żywności czy też przeznaczonych dla dietetyków. Studia odbywają się w formie online, a więc możemy zapisać się i zacząć naukę nawet tego samego dnia. Jest to bardzo wygodne, ponieważ nie wymaga od nas nawet wychodzenia z domu. Wystarczy znaleźć czas na naukę i po kolei opracowywać materiały przewidziane w programie nauczania, który zgody jest z wytycznymi MEN. Po skończeniu studiów otrzymamy świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodne ze wzorem MNiSW, które potwierdzi nasze kwalifikacje.