Zaktualizowano dnia 17 marca 2021
Więcej informacji na temat studiów znajdziesz na stronie: https://studia-online.pl/kursy/4867613/studia/podyplomowe/zarzadzanie-jakoscia-i-bezpieczenstwem-zywnosci/src-BlogZarządzanieJakością
To co jemy i ile dziennie spożywamy jest bardzo ważne. Nie chodzi tylko o zdrowe odżywianie i dostarczanie do organizmu składników odżywczych, których ten potrzebuje. Każda żywność musi być zdrowa i bezpieczna dla człowieka. Każdy produkt, zanim zostanie wypuszczony do sprzedaży musi przejść odpowiednie kontrole. Dopiero po nich można uznać, że nowy produkt jest odpowiedni do spożycia. Osoby, które zajmują się bezpieczeństwem i jakością żywności mają dość odpowiedzialną pracę, której wynikiem jest pojawienie się w sklepach tylko odpowiednio przebadanej i zdrowej żywności.
Na etykietach można znaleźć naprawdę różne znaki i certyfikaty. Kto się nimi zajmuje? Warto wiedzieć, że osoby, które zajmują się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności muszą mieć konkretne kwalifikacje zawodowe, a co za tym idzie dużą wiedzę. Co roku mogą się zmieniać normy czy też odgórne ustalenia dotyczące żywności. Trzeba być z nimi na bieżąco. A także trzeba doskonale znać sam system zarządzania jakością i mieć nie tylko wiedzę menedżerską, ale i techniczną. O jakość i bezpieczeństwo żywności dbają już dostawcy półproduktów do wykonania produktu właściwego. Największą wiedzę powinni mieć jednak przedsiębiorcy i ich pracownicy, w tym pełnomocnicy do spraw jakości i systemu HACCP, kierownicy działów jakości, produkcji czy przygotowania żywności. Również osoby na stanowiskach audytorów muszą bardzo dokładnie znać normy i procesy zarządzania. Jeśli chcesz pracować w takiej branży albo już pracujesz i potrzebujesz podnieść swoje kwalifikacje, dobrym pomysłem będzie zapisanie się na studia podyplomowe, które szybko podniosą naszą wiedzę. W tej branży odpowiednie będą studia podyplomowe Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności.
Wspomniany kierunek bez wątpienia sprawi, że będziemy mogli pracować zarówno w firmach audytorskich, jak i w firmach zajmujących się przetwórstwem, produkcją czy dystrybucją żywności. Można jednak uznać, że taki kierunek jest rzadko spotykany i trudno będzie się na niego zapisać. Nic bardziej mylnego! W Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego przygotowano ten kierunek studiów w formie nauki online. Zapisać można się w dowolnej chwili bez sprawdzania kiedy zaczyna się rok akademicki. Ponadto Uczelnia spełnia ustanowione przez MNiSW wymagania i posiada certyfikat ISO, który potwierdza wysoką jakość oferty edukacyjnej.