< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Żywienie
człowieka i ocena żywności
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w
zakresie udzielania porad żywieniowo-dietetycznych oraz analizy i oceny jakości
żywności.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Studia mają charakter interdyscyplinarny. Program kierunku skupiony
jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz
umiejętności z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, jak również
z psychologii żywienia i dietoterapii; obejmuje tematy dotyczące ochrony
konsumenta, toksykologii, narzędzi pomocnych przy ocenie jakości produktów
żywnościowych.
Absolwenci studiów wyposażeni są w wiedzę, umiejętności i
kompetencje dotyczące:
- żywienia człowieka zdrowego i chorego, w
tym również w obszarze żywienia zbiorowego;
- zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
- przygotowania do pracy w poradniach
dietetycznych i do współpracy z lekarzem oraz pielęgniarką w zakresie
planowania żywienia;
- obsługi sprzętu stosowanego w ocenie
jakości i analizie żywności;
- edukacji żywieniowej.
Adresaci:
Studia adresowane są do osób zainteresowanych
poszerzeniem swej wiedzy na temat dietetyki, żywienia człowieka zdrowego i
chorego, technologii przygotowywania potraw a także analizy i oceny jakości
żywności.
Pobierz program kierunku
×1 / 2
2 / 2
❮
❯