< powrót do oferty
Kierunek
studiów: Gastronomia
i żywienie człowieka dla nauczycieli
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Podstawa prawna kształcenia: Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 września 2023 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2023 poz. 2102) oraz Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450 ze zm.).
Cel:
Celem kierunku Gastronomia i żywienie człowieka dla
nauczycieli jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności do
nauczania przedmiotów w zakresie żywienia człowieka, dietetyki i gastronomii w
szkołach ponadpodstawowych.
Czas trwania studiów: 3 semestry; kierunek obejmuje 90 godzin praktyk
Uzyskane kwalifikacje:
Studia podyplomowe na kierunku Gastronomia i żywienie
człowieka dla nauczycieli mają charakter kwalifikacyjny. Program kształcenia
zgodny jest z przepisami prawa, w szczególności uwzględnia wymagania określone
Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r.
(Dz.U. 2019 poz. 1450 ze zm.) w sprawie standardu kształcenia przygotowującego
do wykonywania zawodu nauczyciela. Ukończenie wskazanego kierunku umożliwia
jego absolwentom uzyskanie uprawnień do nauczania przedmiotów zawodowych w zakresie żywienia
człowieka, dietetyki i nowoczesnej gastronomii w szkołach ponadpodstawowych.
Absolwenci kierunku otrzymują
świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodne z Rozporządzeniem Ministra
Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Opis kierunku:
Program
kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej
wiedzy oraz umiejętności teoretycznych i metodycznych niezbędnych do
prowadzenia zajęć edukacyjnych i realizacji treści programowych z zakresu
podstaw żywienia człowieka, towaroznawstwa, przechowalnictwa, dietetyki,
technologii gastronomicznej z elementami żywienia zbiorowego (w tym cateringu),
projektowaniu i wyposażeniu zakładów gastronomicznych, obsługi konsumenta,
higieny, ochrony zdrowia, marketingu żywności i usług gastronomicznych oraz metodyki
nauczania przedmiotów zawodowych.
Studia na wskazanym kierunku
umożliwiają absolwentom:
- zdobycie kwalifikacji do nauczania
kolejnego przedmiotu z zakresu żywienia człowieka, dietetyki i nowoczesnej
gastronomii w szkołach ponadpodstawowych;
- zdobycie bądź doskonalenie wiedzy
przedmiotowej;
- zdobycie wiedzy z zakresu żywienia
człowieka zdrowego i chorego oraz wiedzy odnoszącej się do profilaktyki
zdrowotnej umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego
i zbiorowego dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu fizjologicznego.
Adresaci:
Studia adresowane są do nauczycieli zamierzających zdobyć wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia człowieka; absolwentów studiów co najmniej I stopnia z przygotowaniem pedagogicznym.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania pedagogicznego, Uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego. Celem uzyskania rabatu zachęcamy do dokonania rejestracji i opłacenia pierwszego kierunku, który nie jest przygotowaniem pedagogicznym. Kolejno w panelu studenta, prosimy o przejście do zakładki "Moje wykształcenie", kliknięcie "Potwierdź posiadanie przygotowania pedagogicznego” oraz "Nie posiadam przygotowania pedagogicznego". Następnie należy wypełnić ankietę i wybrać kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego, a bonifikata w wysokości 25% naliczy się automatycznie. W przypadku dodatkowych pytań, prosimy o napisanie wiadomości mailowej na adres: kontakt@studia-online.pl
|
| Pobierz program studiów
×1 / 2
2 / 2
❮
❯