< powrót do oferty
Kierunek studiów: Dietetyka
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Forma studiów: e-learning (online)
Cel:
Celem studiów jest oferowanie najwyższej
jakości kształcenia z zakresu dietetyki; przygotowanie absolwentów do samodzielnej pracy na
stanowisku dietetyka lub intendenta w placówkach żywienia zbiorowego; przekazanie
słuchaczom wiedzy w zakresie:oceny
sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych, bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania
zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Opis kierunku:
Program kształcenia
skupiony jest na przekazaniu słuchaczowi kompleksowej wiedzy i umiejętności
potrzebnych do: samodzielnego
poradnictwa żywieniowego, tworzenia planów żywieniowych w sposób
indywidualny, stosowania dietoterapii,
profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w
zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych.
Studenci zapoznają się ze
sposobami żywienia w różnych jednostkach chorobowych, zaburzeniach
metabolicznych, zaburzeniach odżywiania o podłożu psychogennym i innych;
zdobędą ponadto wiedzę z
zakresu podstaw medycznych, żywienia klinicznego pozwalającą na dobranie
prawidłowej diety, wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych mających
wpływ na wzrost chorób cywilizacyjnych (nadwaga, otyłość, niedożywienie) oraz stosowanie
właściwych i odpowiednich zasad żywienia w różnych jednostkach chorobowych. Zdobyta
w trakcie kształcenia wiedza i umiejętności umożliwiają sformułowanie
adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania
dietetycznego.
Absolwent studiów
posiada wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej oraz sportowej, którą może
wykorzystywać w doborze odpowiedniego planu żywieniowego oraz umiejętności
praktycznego wykorzystania swojej wiedzy do przygotowania diety w zależności od
potrzeb klienta/pacjenta.
Absolwenci studiów są
przygotowani do pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych,
placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach
sportowych, mogą też założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny
gabinet dietetyczny.
Studia na ww. kierunku
dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze
stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów
przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji,
zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np.
potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Adresaci:
Studia te
adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki; osób chcących
poszerzyć wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia; pracowników służby zdrowia,
edukatorów i promotorów zdrowia.
| Pobierz program studiów
×1 / 1
2 / 2