Dietetyka

Cena: 480 zł 540 zł (czesne)

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 480 PLN

Liczba wpłat: 10
Liczba semestrów: 2

Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej

Rekrutacja otwarta

Ocena słuchaczy: 690 opinii
9.7
< powrót do oferty

Kierunek studiów: Dietetyka


Rodzaj studiów: studia podyplomowe


Forma studiów: e-learning (online)


Cel:

Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki; przygotowanie absolwentów do samodzielnej pracy na stanowisku dietetyka lub intendenta w placówkach żywienia zbiorowego; przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych, bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.


Czas trwania studiów: 2 semestry


Opis kierunku:

Program kształcenia skupiony jest na przekazaniu słuchaczowi kompleksowej wiedzy i umiejętności potrzebnych do: samodzielnego poradnictwa żywieniowego, tworzenia planów żywieniowych w sposób indywidualny, stosowania dietoterapii, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych.

Studenci zapoznają się ze sposobami żywienia w różnych jednostkach chorobowych, zaburzeniach metabolicznych, zaburzeniach odżywiania o podłożu psychogennym i innych; zdobędą ponadto wiedzę z zakresu podstaw medycznych, żywienia klinicznego pozwalającą na dobranie prawidłowej diety, wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych mających wpływ na wzrost chorób cywilizacyjnych (nadwaga, otyłość, niedożywienie) oraz stosowanie właściwych i odpowiednich zasad żywienia w różnych jednostkach chorobowych. Zdobyta w trakcie kształcenia wiedza i umiejętności umożliwiają sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.

Absolwent studiów posiada wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej oraz sportowej, którą może wykorzystywać w doborze odpowiedniego planu żywieniowego oraz umiejętności praktycznego wykorzystania swojej wiedzy do przygotowania diety w zależności od potrzeb klienta/pacjenta.

Absolwenci studiów są przygotowani do pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych, mogą też założyć własną działalność gospodarczą - prowadzić własny gabinet dietetyczny.

Studia na ww. kierunku dają duży wachlarz możliwości zawodowych. W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje także coraz więcej restauracji, zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np. potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan.

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).


Adresaci:

Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki; osób chcących poszerzyć wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia; pracowników służby zdrowia, edukatorów i promotorów zdrowia.


| Pobierz program studiów