< powrót do oferty
Kierunek studiów: Nauczanie
przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - Technik technologii
żywności
Rodzaj studiów: studia
podyplomowe
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Podstawa prawna kształcenia: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2017 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2017 r. poz. 1575 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450).
Cel:
Celem studiów podyplomowych jest
przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów w zawodzie:
- technik technologii
żywności (314403), a także poszerzenie ich wiedzy z zakresu wytwarzania
produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji
wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów
technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn
stosowanych w przetwórstwie żywności.
Program studiów skoncentrowany jest na
wyposażeniu nauczycieli w:
- wiedzę merytoryczną, obejmującą kształcenie w
zakresie niezbędnym do realizacji treści kształcenia zawartych w podstawie
programowej kształcenia ogólnego w zakresie danego przedmiotu (rodzaju zajęć) i
podstawie programowej kształcenia w zawodzie,
- wiedzę dotyczącą przygotowania w zakresie
dydaktyki przedmiotu (metodyki nauczania) określonego przedmiotu na danym
etapie edukacyjnym,
- wiedzę praktyczną, gromadzoną poprzez
realizowane praktyki, której celem jest gromadzenie doświadczeń związanych z
pracą dydaktyczno-wychowawczą nauczyciela i konfrontowanie nabytej wiedzy z
zakresu dydaktyki (metodyki nauczania) przedmiotu (rodzaju zajęć) z
rzeczywistością pedagogiczną w działaniu praktycznym.
Treści kształcenia:
Program studiów został opracowany w oparciu o
aktualne podstawy programowe i obejmuje treści kształcenia wymienione w
kwalifikacjach:
SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych;
SPC.02 - Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i
urządzeń;
SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich;
SPC.04 - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych;
SPC.05 - Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych;
SPC.07 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Czas trwania: 450
godzin (w tym 90 godzin praktyk) - 3 semestry
Uzyskane kwalifikacje:
Studia mają charakter kwalifikacyjny,
umożliwiają nauczycielom zdobycie uprawnień do nauczania przedmiotów zawodowych
w ramach kształcenia w zawodzie -
technik technologii żywności.
Adresaci:
Studia skierowane są do osób poszukujących
wszechstronnego przygotowania z zakresu nauczania przedmiotów w szkole
związanych z zawodem - technik technologii żywności; nauczycieli, absolwentów
studiów przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, którzy zamierzają
zdobyć wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie przygotowania
do nauczania przedmiotów zawodowych. Studia przeznaczone są dla
nauczycieli, którzy chcą w pełni wykorzystać doświadczenie i potencjał kompetencyjny
oraz wzmocnić swoją pozycję na rynku pracy wobec zmian zachodzących w edukacji
i kształceniu nauczycieli.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania pedagogicznego, Uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego.
Celem uzyskania rabatu prosimy o napisanie wiadomości mailowej przed dokonaniem płatności za kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego na adres: kontakt@studia-online.pl
×
1 / 1
2 / 2
❮
❯